Sunday, August 30, 2009

narrative disorder


Titlul - nume de cod - provine de pe blogul cu acelasi nume al unei Danielle, living expat in Japonia si care presteaza unele aspiratii de scenarist. Rasfoind paginile ei am descoperit canale pe Twitter de genul #writechat si altele similare unde se arunca si se dueleaza idei si cuvinte. Prin astfel de interactiuni se ajunge la structuri narative construite in grup, in timp real, unele riscand sa se transforme in povesti, altele ramanand la stadiul de incercari, mii de incercari. Ramane pasionant efortul celor care vor sa scrie si reinventarea datorata contextului online.  

In Japonia se poate vorbi despre primul gen literar al epocii telefoniei mobile via text messaging si anume: mobile phone novels (sau keitai shousetsu in japanese). 
Povestile se scriu prin sms, pe site-uri speciale create de companiile respective, cum ar fi textnovel.com. Aici se posteaza structuri sau introduceri de scenarii, userii interactioneaza, sanctioneaza sau incurajeaza, isi dau cu parerea despre traiectoria personajului, influenteaza destinul povestii. O propunere citita si comentata este apoi observata de editurile reprofilate si are sansa sa ajunga manga, anime, roman sau chiar film, asa cum s-a intamplat in mod spectaculos cu povestea Koizora - evoluand ulterior in studii de caz asupra empatiei cu creatia anonima. 

Ilustratia provine de aici

turn back slow motion

interesting slow motion images 

Saturday, August 29, 2009

baka


Give me a totoro cupcake and i will treasure it. Si daca vrei mereu mai mult, intoarce un zambet mai mult.  As fi vrut sa invat sa fiu un zmeu de zahar brun zilele astea, mereu in bataia vantului dar mult deasupra valurilor agitate and by its own will seeking for freedom. Ciocolata neagra se va duela cu ciocolata alba iar tu vei privi amuzat fara sa stii de ce ar trebui sa alegi una sau alta.  

Monday, August 24, 2009

Snow queen & asparagus

I-as fi pus numele de Rei unei picaturi de mare si probabil nici unul nisipului.  Rain drops as only the young shoots of asparagus are eaten. Dupa prima muscatura, timpul s-a scurs, e tarziu. Intamplarea a facut ca tu sa petreci prea multe zile admirand planta verde pe toate partile. Intr-o dimineata te-ai impiedicat de ea pe o carare si ai vrut sa o ai si tu in fereastra langa o coarda sparta de chitara si flori de gheata iarna. I-au crescut ghimpi, ai lasat-o pentru a nu-i vexa singuratatea. I-ai pus o palarie lasand-o sa creada ca poate fi invizibila. Nu te-ai putut decide niciodata sa o despici si ai continuat sa astepti momentul potrivit. Intre timp, miile de Rei tanjeau pe tulpina bronzandu-se la umbra inselatoare a sticlei. Si apoi, s-au conturat si deformat alte sute de mii de Rei, fara ca timpul sa aleaga pentru tine desi ai numarat fiecare secunda. Nu ti-a spus nimeni niciodata cum sa acordezi un pian ale carui clape s-au ros iremediabil asteptand solistul celui mai faimos ateneu din lume. 

Monday, August 17, 2009

stay chill and play robot

Fotografia de mai sus ma face sa exclam : "Gosh, we look so much alike tonight, don't you think?!" si asta nu pentru ca am un val de simpatie subita descoperind-o via twitter, via view from japan. Ci pur si simplu. Simt asa prin aer, prin stratofera, ca cineva ma trage de lesa, nu m-as uita in sus sa vad ce freza are stapanul ca mi-e prea lene, dar in mod sigur observ prea clar ca m-a incorsetat intr-un tricou de marinar denaturat rosu (ce idee!) si mi-a mai tras si o pereche de ochelari peste nas de scafandru sa mi se para ca rezist chiar si atunci cand pierd tehnica de scuba diving la nu stiu cate leghe sub yahturi. Hey little dog, i see you, we're friends now, we're cool.

Sunday, August 16, 2009

silent tsunami & roentgen stories

In dimineata asta ai hotarat ca toata plaja e doar a ta si ai inventat o limba pe care o vorbesti doar tu. Sunetele aduc a izbituri de valuri infuriate la mal, iar gramatica si aritmetica frazelor se bazeaza pe sincopele secundelor intre un val care isi ia avant si un altul care se prabuseste la picioarele tale aducandu-ti drept ofranda o alga.  Intr-o silaba ai cuprins imagini, culori si povesti intregi si pentru prima oara nu mai trebuie sa distrugi sutele de secunde pretioase aflate in proprietatea ta Doar dupa ce au trecut - pentru a te explica. Limba ta e acum gri pentru ca e furtuna dar poate fi albastra ca in Okinawa si infinita pentru ca acolo exista oameni care se hranesc doar cu marea si traiesc sute de ani. Cu coada ochiului vei vedea cum se apropie o turma de troli galagiosi si curiosi si vei afla ca e momentul in care ei vor sa-ti desprinda masca si sa iti fure mecanismul secret pentru a te transforma intr-unul de-al lor, utopic nesingur si perfect uniform. Vei crede ca un tsunami va fi suficient pentru a le tine un discurs catastrofal si a-i matura cu un urlet.  Dar uneori valurile strang tot fundul marii in interior, deseneaza dimensiuni uluitoare, isi construiesc scenarii de distrugere si dominare a plajei si totusi la final renunta, cu gemete insesizabile. Devin roentgen stories sau pleaca in largul oceanului pentru un concert care poate fi auzit si inteles numai de valuri ca ele. 

Saturday, August 15, 2009

the 86.400 seconds of one day

He never answers to his coach obsessive question: "What is your deepest fear?"
And then, after struggle, he knows : "Our deepest fear is not that we are inadequate, our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you. We were all meant to shine. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others." (Coach Carter' story)

Later edit, OST glimpse, pentru atmosfera - the cheerleading very cool stuff: All night long.

Wednesday, August 12, 2009

Banker to the Poor

Inspiring story: Muhammad Yunus, first banker to the poor, the vision for a poverty free world: "Poverty in the world is an artificial creation. It does not belong to the human civilisation".  Premiul Nobel pentru pace. 

Thursday, August 6, 2009

wandering otaku knights


Discovering community: primul ghid otaku autohton, site de cosplay local and the otaku festival.

Monday, August 3, 2009

pearl symphony with grey mechanic eyes


Se spune ca in perla gri te ascunzi ca intr-o cochilie de melc sa rotesti astronomic acele ceasornicului in incercarea inversunata de a reface mecanismul epuizat. Esti  condamnat ca un nagashi sa ratacesti erou singuratic prin lume in cautarea a ceva si sa renunti pe parcurs pentru ca ochii nu-ti mai ajung sa crezi.  In valtoarea lor, oamenii te scurg de puteri, de haine sau de ceasuri si te lasa plutind absent pe un balansoar care scartaie pe ritmul unei furtuni de vara. 
Dionysos a cantat une symphonie pour horloge cassée pe randurile cartii lui Mathias Malzieu si foarfeca s-a oprit din tricotat armurile de plumb. 

like a manga heroine, too good to be true